Bestellingen voor 15.30u worden dezelfde werkdag verzonden!

Willem: ‘Na tragisch verlies ben ik op onderzoek gegaan hoe ik blessures kan voorkomen’

Willem Joëzer de Jong is een 30-jarige dressuurruiter uit het Friese Tzum. Hij brengt paarden uit tot Zware Tourniveau, heeft zijn eigen trainingsstal, geeft instructie en leidt jonge paarden op. Willem is sinds enkele maanden ambassadeur van HELTIE Horse® en vertelt ons wat meer over zijn paarden, zijn stal en zijn visie.

“Ik rijd veel voor klanten, bijvoorbeeld paarden die naar het sportpredicaat gereden moeten worden. Daarnaast leid ik jonge paarden van klanten op en breng ze uit op wedstrijden. We doen ook een beetje handel en we hebben sinds vorig jaar een paar veulens. Dat ben ik een beetje aan het opbouwen, samen met mijn vriend. Dan staat de volgende generatie straks weer klaar.”

Tragisch verlies

In maart 2019 verloor Willem onverwachts zijn toppaard Horses2fly Allure PR (v. Sandreo), vlak voordat ze samen hun debuut in de Grand Prix zouden maken. “Hij had waarschijnlijk een haarscheur in het kootbeen, achteraf gezien” vertelt Willem.

“We hadden al eerder ontdekt dat hij een tekort had aan synovium, gewrichtsvloeistof. Daar had ik pillen, een infuus en glucosamine voor gekregen. Ik zou daarvoor eigenlijk pas na twee jaar weer terug moeten komen. Maar op een gegeven moment voelde ik in de training toch dat hij nét niet helemaal goed was. Ze hebben toen de standaardset röntgenfoto’s gemaakt en daar was de scheur niet op te zien. Vervolgens is de voet uitverdoofd om te kijken of het hoger zat. Hij is er toen vol op gaan staan en heeft zijn kootbeen op tien plaatsen gebroken.”

Allure was 14 jaar oud toen het noodlot toesloeg. Het was Willems eerste eigen dressuurpaard. De ruiter had Allure zelf opgeleid van de B naar de Zware Tour(Intermediair 2). “Het is een bizarre samenloop van omstandigheden geweest, de dierenarts heeft gewoon het normale protocol gevolgd voor dit soort onregelmatigheden. Ik neem ze dan ook niks kwalijk” vertelt Willem.

In de toekomst voorkomen

Na het ongeluk werd Willems interesse in het gezond en fit houden van zijn paarden nóg veel groter dan daarvoor al het geval was. “Ik ben wat onderzoek gaan doen, om te leren wat ik de paarden kan geven om hen te ondersteunen en dit soort dingen in de toekomst te voorkomen. Ik dacht: ‘Als je bijvoorbeeld de gewrichtsvloeistof en het kraakbeen van jongs af aan ondersteunt, dan voorkom je misschien problemen’. Zo ben ik bij HELTIE Horse® Silicium uitgekomen. Al mijn paarden krijgen dat nu om het gestel sterker te maken. Het is goed voor de hoeven, pezen, banden, kraakbeen, gewrichtsvloeistof en botten. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van lichaamseigen glucosamine. Ik wil blessures voorkomen en ook de collageenaanmaak stimuleren, zeker bij paarden in de groei. Omdat vloeibare supplementen veel beter opneembaar zijn dan poeders, kies ik daarvoor.”

Zalmolie

Alle paarden bij Willem op stal krijgen ook HELTIE Horse® Zalmolie voor een gezond hart en sterke bloedvaten. “Ze moesten er even aan wennen, maar eten het nu graag” vertelt Willem. “Ze staan allemaal te glimmen als een spiegel.”


Heltieblog
Menu sluiten
Heltie
1