Bestellingen voor 15.30u worden dezelfde werkdag verzonden!

Welke voeding en supplementen krijgt Floxely, het paard van onze collega Marjolijn?

Bij HELTIE horse zijn we allemaal paardenmeisjes en hebben ook allemaal een eigen paard. Praten over paarden, paardengezondheid en paardenvoeding past dus ook helemaal in ons straatje. We hebben het altijd over gezonde voeding, natuurlijke voeding, graanvrij, laag in suiker etc. Maar hoe doen we dit zelf? Wat voeren wij onze paarden? In dit deel geeft vertelt Marjolijn wat zij haar merrie Floxely voert.

Even kennismaken met Floxely

Op de foto’s op sociale media en bij blogs hebben jullie Floxely mogelijk al wel voorbij zien komen. Floxely is een 11 jarige merrie en een kruising Fries x Tinker. Ze is 1.67m en onlangs gewogen op ruim 770 kg schoon aan de haak. Floxely is vanaf dag 1 mijn paard en dus ook al 11 jaar mijn maatje en ik kan lezen en schrijven met der. Wel een echte merrie, dus als bijnamen heeft ze dan ook Milady en Tuthola. Floxely is altijd eerlijk, zorgzaam en daarnaast heeft ze een enorm groot gevoel voor humor.

Qua voeding is Flox iets lastiger, ze weet heel goed wat ze wel en vooral ook niet wil hebben. Met iets chemisch hoef ik niet aan te komen, want dan loopt ze letterlijk weg als ze de kans heeft. Ze is opgegroeid met voordroog en daar reageert zij heel gevoelig op, ze had altijd last van mestwater en was altijd opgeblazen. Ze zag er altijd wat pofferig uit, had ook weinig energie en kreeg ook steeds meer en erger last van mok, ze zat gewoon nooit helemaal lekker in der vel. Een jaar of 4/5 terug is ze overgezet op onverpakt hooi en toen begon ze al iets te veranderen, maar toch was het nog niet helemaal zoals het moest zijn. Dit kwam ook omdat op die plek maar heel beperkt gevoerd werd en dit niet werkte voor haar. Sinds maart 2022 heb ik Floxely daarom weer verhuisd, naar echt een fantastische plek met onbeperkt, onverpakt hooi op een paddock paradise. En sindsdien, na het wennen, is ze mooi afgevallen, niet meer zo’n opgeblazen buik en geen mestwater meer. Ook de plekjes op de benen krijg ik steeds meer onder controle bij der, maar dit is nog wel work in progress.

Ruwvoer, vooral ruwvoer

Floxely staat dus op onbeperkt, onverpakt hooi dat gevoerd wordt in hooinetten/slowfeeders. Het hooi wordt door stal ingekocht in het buitenland, omdat in Nederland helaas maar weinig goed hooi beschikbaar is. Het hooi dat gevoerd wordt is laag in suikers en momenteel ook laag in energie en laag in eiwit, dus perfect voor onbeperkt voeren in een gemengde kudde! Het is kruidenrijk, stengelig en de paarden vinden het heerlijk.

Veel paardeneigenaren zijn bang dat hun paard te dik wordt van onbeperkt voeren, maar bij Floxely merk ik juist het tegenovergestelde. Zodra ik haar beperkt voer en dus toegang tot hooi ontzeg, wordt zij juist dikker en opgeblazen. Terwijl met onbeperkt ruwvoer, staat ze regelmatig te dutten of te kroelen met andere paarden. Deze zomer is Floxely zelfs flink afgevallen, terwijl zij ook het weiland op mocht. Ik zeg mocht, op onze stal mogen de paarden (die het gras op mogen) zelf kiezen of ze wel/niet gaan grazen. Floxely koos er deze zomer regelmatig voor om niet mee te gaan, maar om hooi te blijven eten. Dit was voor mij heel bijzonder, want gras was haar leven! Momenteel, nu in het najaar, kiest Floxely wel heel graag voor het gras. Uiteraard wordt er rekening gehouden met de weersomstandigheden, maar als het kan, dan gaan de paarden het gehele jaar een aantal uur het gras op.

Het rantsoen van Floxely bestaat dus uit 99,9% uit ruwvoer, dat is echt haar basis en daar moet zij merendeel van der energie uithalen. En momenteel doet ze het daar ook erg goed op! Als straks het gras bijna op is, zal ik misschien naar eiwitten moeten gaan kijken omdat het hooi laag in eiwit is, maar momenteel is dat nog niet van belang.

Weinig krachtvoer en ook geen balancer

Dit zal een bijzondere zijn voor veel paardeneigenaren, maar Floxely krijgt alleen als ik der gewerkt heb een beetje krachtvoer (Equifit Pre-active), ik denk nog geen halve voerschep. Maar ik meet dit nooit af, ik pak gewoon 2 handen. Flox werk ik zo’n 4x per week, soms iets meer en soms een weekje wat minder. Momenteel voer ik Equifit Pre-Active, het fijne aan dit voer vind ik dat de kruiden wisselen per seizoen en dat het extra vitamines en mineralen bevat. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik na elke zak/2 zakken van voer wissel. Floxely is nogal kieskeurig en zij stopt met het eten van der voer als ze er genoeg van heeft. Dat is altijd al geweest en zal ook wel nooit veranderen haha. Maar verandering van spijs doet eten, is echt van toepassing of haar. Ik wissel daarom veel tussen merken, vooral Agrobs, Marstall en Equifyt. In ieder geval altijd laag in suiker/zetmeel en zoveel mogelijk graanvrij.

En waarbij ik klanten altijd aanraad om in dit soort situaties dan een balancer bij te gaan voeren, zodat je voldoet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen… doe ik dat zelf niet (meer). Zoals aangegeven is Floxely nogal kieskeurig en ik heb nog geen balancer gevonden die er met smaak in gaat. Vooral op deze plek, de paddock paradise, lijkt het wel of ze er geen behoefte aan heeft. Diverse merken aangeschaft, maar alles blijft liggen, bak wordt omgegooid en dan krijg ik een boze blik van der dat het niet te eten is. Ik heb balancers daarom opgegeven bij der en vertrouw erop dat ze via haar andere voeding dus voldoende binnen krijgt en ik vul regelmatig aan met supplementen.

Wel een aantal supplementen

Floxely krijgt dus bijna geen krachtvoer/brokken, wel geef ik haar dagelijks een slobber. Momenteel is dat de Agrobs Alpengrun Mash, maar de Bergwiesen Mash van Marstall heb ik ook een aantal zakken van gevoerd. Ze krijgt zo’n 150 gram ongeweekte mash en die maak ik dan zo droog mogelijk klaar. En deze slobber gebruik ik om de supplementen in te weken. De slobber is geen garantie dat ze der supplementen eet, doe ik iets door de slobber dat ze niet wil/nodig heeft, dan eet ze de slobber niet op…

Op dit moment krijgt Floxely de volgende supplementen:

  • HELTIE horse Rozenbottel: deze vindt ze door het voer heerlijk, door het water is het geen succes
  • HELTIE horse Brandnetel: deze krijgt ze juist door het water, dan is deze favoriet. Vooral op momenten dat der benen wat onrustig zijn qua mok.
  • Per Naturam Paardenbloemsap: ter ondersteuning van lever en spijsvertering. Ze heeft in een aantal jaar een paar verhuizingen meegemaakt en ook slecht hooi/voordroog gehad. En ik merk dat af en toe een flesje hiervan haar heel goed doet.
  • Bloesem remedies: geen bach bloesems, maar bloesem remedies Nederland. Vooral fan van de zuivering, terra en bescherming. En die zet ik in voor verwerking van verhuizingen/trauma’s, negatieve invloeden van buitenaf en ter ondersteuning van der mok.
  • Vitamine C van Bonusan/Vitakruid: elke dag krijgt Floxely een schepje vitamine C erbij. Het is mij opgevallen dat haar benen dunner zijn sinds ik de vitamine C extra bijgeef.

Eigenlijk is alleen de vitamine C standaard in haar voeding en daarbij dan afwisselend de rozenbottel, paardenbloem en brandnetel. Die geef ik meer als een kuur. Tijdens periodes van rui merk ik dat ze graag de zwarte grond in het bos likt, dat is dan vaste prik als ik met haar naar het bos ga om te wandelen. En dat vind ik oke, dat is een natuurlijk iets en ik vertrouw haar daarin. Ze neemt dan bewust een aantal happen en likken en stopt dan ook weer. Dat zijn voor mij dan wel een teken om een tijdje HELTIE horse Mineralen extra door de slobber te doen. Daarbij hebben we een mineralenbuffet op stal (met brandnetel, mineralen, ketlisch zeezout, groene leem), dus ze heeft alle mogelijkheden om te nemen waar zij behoefte aan heeft. Ook neemt ze graag veendrenk, dus die krijgt ze ook af en toe er bij.

Elk paard heeft dus eigen behoefte!

Floxely is geen standaard paard qua voeding waarbij ik jarenlang hetzelfde voer kan geven of die het goed doet op elke dag een schep brok. Per dag is het kijken/voelen wat ik haar geef, hoeveel of dat ze eventjes helemaal niets extra’s nodig heeft. Mijn voerton ligt daarom vol met verschillende supplementen en elke dag bepaal ik opnieuw wat ze krijgt.

Dus waarin ik in mijn adviezen altijd aanraad om als basis een balancer te geven, werkt dat bij Floxely niet en vertrouw ik op haar oerinstinct.


Heltieblog
Menu sluiten
Heltie
1