Bestellingen voor 15.30u worden dezelfde werkdag verzonden!

Ambassadeur Izabel: ‘Hij is veel relaxter geworden door HELTIE horse Stress’

Izabel Fonk (25) is dressuuramazone, instructrice en sinds het voorjaar van 2020 ook ambassadeur van HELTIE Horse. We spraken de enthousiaste subtop-amazone over haar bedrijf, haar paarden en het gebruik van supplementen. “Dat ze het lekker vinden, vind ik ook wel heel belangrijk. De paarden moeten wel plezier in hun eten houden.”

Izabel vertelt over haar paardengeschiedenis: “Ik ben begonnen met rijden toen ik vier jaar oud was en er eigenlijk nooit meer mee gestopt. Toen ik twaalf was kreeg ik mijn eerste eigen pony en mijn eerste wedstrijdpaard kwam toen ik zestien werd. Dat was Son Oldenbrug, die ik zelf opgeleid heb van de B naar de youngriders, waar je proeven rijdt op PSG-niveau. Ik was nooit echt van de supplementen en verschillende behandelaars, maar toen Son een peesblessure kreeg, heb ik kennisgemaakt met de verschillende mogelijkheden. Zijn tussenpees was bijna helemaal van het sesambotje gescheurd en de prognose was slecht. Met zo’n blessure kom je toch van alles tegen en je begint eens met een dingetje hier en daar uit te proberen, zoals een supplement of aquatraining.  Zo rolde ik er wat meer in en toen ben ik me ook meer in supplementen gaan verdiepen.”

Helemaal happy

“Voor mij gaat het om de algehele gezondheid van een paard. Daarbij hoort ook het mentale stukje, dat ze happy zijn, ook in hun sportprestaties.” Met Son Oldenburg kwam het helemaal goed, vertelt Izabel. “Hij is inmiddels verkocht. Ik ben twee jaar geleden voor mezelf begonnen, ik reed al zoveel paarden voor andere mensen, dat het tijd werd om daar ook wat mee te gaan verdienen. Eigenlijk wilde ik altijd al de paarden in, maar iedereen weet dat het hard werken voor weinig geld is. Dus ik dacht: ‘dat moet je niet doen, daarvoor moet je echt heel goed zijn en veel sponsors hebben’.”

Voor mezelf gaan

“Nadat ik was gestopt met mijn studie heb ik geleerd om steeds meer voor mezelf te gaan. Uiteindelijk nam ik de beslissing om 12 uur ’s avonds en om 2 uur ’s nachts had ik een website en aanvraag bij de Kamer van Koophandel gedaan!” lacht Izabel. Ze kocht er twee paarden bij als investering en vandaaruit groeide het bedrijf. “Er staan nu acht paarden waarvan twee in de opfok. Ik heb wat jonge sportpaarden, een zevenjarige waarmee ik naar de subtop ga en een paar fokmerries.”

Allemaal aan de zalmolie

“Met de supplementen van HELTIE Horse, is het grappig en interessant om de overeenkomsten te zien in wat de paarden allemaal kunnen gebruiken en de verschillen per paard. Standaard krijgen ze drie supplementen bij mij. Dat is HELTIE Horse Silicium voor de pezen, banden en gewrichten; HELTIE Horse Zalmolie als bron van gezonde vetten en HELTIE Horse Vitamine E voor de spieren. Die drie zijn goed voor alle paarden, zowel de prestatiepaarden als de fokmerries. De supplementen ondersteunen de paarden in het werk, maar ook bijvoorbeeld bij weersveranderingen. Ik gebruik ze voor de weerstand van de paarden, om ze goed de seizoenen door te krijgen en ook de fokmerries goed op conditie te houden. Gelukkig vinden ze het ook lekker, ze moeten wel plezier in hun eten houden, vind ik.” Zalmolie aan een paard geven voelde in het begin wel wat raar, vertelt Izabel: “Maar ze zijn heel gezond en ze glimmen allemaal super goed. Je hoeft echt geen spray meer te gebruiken. Ik had niet verwacht dat ze het ook lekker zouden vinden, in het begin keken ze er vreemd van op, maar nu vinden ze het echt heerlijk.”

Fokmerries verdienen ook aandacht

“Mijn doel bij alle paarden is uiteindelijk wel de verkoop” vertelt Izabel. “Ik moet tenslotte ook mijn brood verdienen. Het plan is om elk jaar twee of drie veulens te fokken, waarvan ik er dan één houd en rest verkoop.” Hoewel niet alle fokmerries te koop komen, zijn het meestal jonge merries die één veulen krijgen en daarna door Izabel in de sport gereden worden en verkocht. “Ik geef mijn fokmerries ook afwisseling en beweging, aan de longe en op het strand, om ze in conditie te houden” vertelt Izabel. “Ik heb het idee dat fokmerries soms een beetje vergeten worden, dat mensen denken dat zij niet ondersteund hoeven te worden. Maar: hoe gezonder de merrie, hoe gezonder het veulen dat ze krijgt. Silicium is volgens mij belangrijk bij fokmerries en bij jonge paarden in de opfok. Voor de ontwikkeling van de botten en de gewrichten. Wat de merrie eet, gaat in de baarmoeder ook naar het veulen. Als jij al tijdens de dracht silicium geeft, dan heeft je veulen direct een hele goede start.”

Van stress naar relaxed

De zevenjarige ruin Impress kreeg van Izabel ook een tijdje HELTIE Horse Stress, dat ze nu alleen nog bij wedstrijden of spannende situaties aan hem geeft. “Ik heb hem gekocht van een meisje dat er niet meer op durfde. Alles stond altijd ‘aan’ bij hem.  Wanneer hij aan het werk was en zich focuste, dan ging het wel even goed, maar bij een stappauze was alles al weer eng. Dan zag hij overal spoken. Hij zuigt ook lucht, vooral op stal bij het voeren. Bij Impress ben ik toen met HELTIE Horse Stress begonnen, en dat heeft hem geholpen om zijn rust te vinden. Niet alleen bij het rijden, maar in zijn hele leven. Het is een zo veel rustiger en relaxter paard geworden!” vertelt Izabel. “Ik geef het nu niet meer, alleen bij wedstrijden, maar hij is nog steeds heel relaxed. Ik denk dat paarden die rust die over ze heen komt daarna niet meer loslaten, omdat het gewoon veel prettiger voor ze is.”

Gedreven

“Ik was dit jaar bezig met Impress om richting subtop te trainen, maar door corona hield alles natuurlijk een beetje op. Hopelijk kunnen we de wedstrijden komend jaar weer oppakken. Naast het rijden geef ik ook les en dat vind ik superleuk. Vooral het lesgeven aan gedreven mensen. Ik heb veel ervaring met veel verschillende paarden en heb op meerdere stallen gewerkt. Mijn doel is om oplossingen te vinden die bij een ruiter en paard passen, om echt maatwerk per combinatie te bedenken.  Dat is echt leuk.”

Meer weten over Izabel en haar bedrijf Fonk Sporthorses? Check dan haar website: https://www.fonksporthorses.com/


Heltieblog
Menu sluiten
Heltie
1